Opkomst van een portretschilder

Atelier buiten Tekenen kan iedereen. We hebben allemaal getekend nog voor we leerden schrijven. En hoe zalig was het niet om met kleuren aan de slag te gaan. Ik ben het nooit vergeten.

Al heb ik net als iedereen te vaak met onhandig materiaal en gebrekkige instructies moeten werken. Voor mij kwam daar verandering in toen ik mijn opleiding als grafisch vormgever volgde. Toen merkte ik voor het eerst hoe prettig het is om met olieverf aan de slag te gaan.

Gek genoeg heeft het daarna twintig jaar geduurd voor ik de juiste beslissing heb genomen om me daar verder in te verdiepen.

Kreateur

Kat Dankzij de juiste begeleiding en veel oefening zit ik nu op een punt om met mijn werk naar buiten te komen. Al heb ik de laatste jaren niets achtergehouden.

Op mijn blog Kreateur heb ik tijdens de opleiding in Slac een dagboek bijgehouden. Daarin kan je lezen hoe het eraan toe gaat tijdens de schilderlessen. Tussen de regels door krijg je veel tips die nuttig kunnen zijn voor aspirant schilders.

Plein air

Geertrui Naast het werk met olieverf heb ik in mijn vrije tijd stevig geoefend op aquarel. Via de Zomerschilderdagen van Heist-op-den-Berg ben ik beginnen schilderen in open lucht — en plein air zoals dat heet - waarbij waterverf beduidend handiger is.

Ondertussen ga ik ook regelmatig met enkele vrienden van de academie buiten schilderen. Of ik doe mee met de Urban sketchers die in hun schetsboeken het leven in de steden capteren.

Portret

Begijnhof Na al dat oefenen en proeven gaat mijn voorliefde uit naar de portretkunst. Om in een portret naast de gelijkenis ook sfeer en gevoel te leggen, dat blijft de ware uitdaging. Je moet dan balanceren tussen precisie en spontaniteit.

Af en toe is het een kwestie van geluk, vaker een kwestie van hard werken.

Geniet op mijn site van een selectie uit mijn collectie. Bij vragen over plein air, urban sketching of het maken van een geschilderd portret, laat van je horen.